Dubbelbestraffningen på gymmet

Jag ska idag göra nåt jag inte brukar göra, jag ska skriva om kroppar. Eller snarare förklara varför många överviktiga väljer bort gymmet. Varför en del bara går ett par gånger innan dom ger upp, eller köper nån träningsgrej och kör hemma istället.

Jag tillhörde denna skara en lång tid, det är först sen ett par år tillbaka jag börjar (obs börjar, är inte helt bekväm än) känna mig ok. Jag kör en kombination på fake it ´til you make it och ignorera alla när jag går dit.

Orsaken till att många känner sig obekväma är blickarna. Dom där blickarna av lite lätt äckel och avsmak, nån eventuell kommentar när man går förbi, himlande ögon, elaka kommentarer sinsemellan osv. För det räcker med att det händer en gång, en enda gång, för att en inte ska komma tillbaka. För det tar mod och kraft att ta sig till gymmet som överviktig. Att klä av sig inför andra, byta om bland andra, duscha bland andra, träna bland andra. Dessa  människor tycker naturligtvis att vi ska gå ned i vikt, vi är äckliga som det är nu. Men vi ska göra det nån annanstans. Någonstans där dom slipper se våra dallrande kroppar.

Det blir en dubbelbestraffning. Man ”ska” inte vara tjock och man ”borde” börja träna, men gör det för guds skull inte där ni (smala, tränade och ”BRA”) människor gör det.

Sen spelar det inte någon roll att 99% av alla andra som är där är peppande och bra, eller att det 99% av gångerna inte inträffar något. Det räcker med ett tillfälle, en gång för att allt mod och pepp ska rinna ur kroppen.

Ska ge er några exempel på varför det kan kännas jävligt obekvämt att träna i gym och badhus, detta är taget från olika sociala medier:

”När jag ser en man på 120kg vandra in för att ställa sig på en crosstrainer och sedan i långsam takt börja trampa igång samtidigt som han flåsar ihjäl sig så brukar jag faktiskt se ner på den personen. Jag tänker saker som ”du har en lång bit att gå”, ”vad gör du på mitt gym din jävla elefant?” och så vidare.”

”Jag känner alltså att jag känner att tjockisar inkräktar på mitt revir när de kommer in på gymmet som jag går på. Och jag undrar om det finns fler som känner som jag.”

”Hatar folk som inte kämpar när de väl har släpat sitt feta arsle till gymmet..”

”Men det ”tjockisar” som jag ser ner på är dem som kommer till tex gymmet och tar hissen istället för att gå upp via trapporna. Om dem har problem med något i kroppen, fine. Men när man ser samma personer på tex en step maskin eller liknande så börjar jag alltid se lite ner på dem.”

”Detta är något som jag länge har hatat. Tjockisar som vägrar att erkänna att de är för lata för att gå ner i vikt. Ofta handlar detta om att tjockisar ofta går till ett gym, ut och går/springer/joggar för att gå ner i vikt. Detta kombinerar de med exakt samma matvanor som tidigare och sedan klagar de för att de inte kan gå ner i vikt. Jag HATAR sådana patetiska människor som kräver att andra ska tycka synd om dem för att de inte kan gå ner i vikt. Tro fan att de inte kan gå ner i vikt om de trycker i sig choklad, pizza, hamburgare med mera varje dag. ”

”Hatar subbor på gymmet som ska ta upp plats på löpbanden fast de inte ens springer sig svettiga. Spring eller kliv av fetton!!!”

”Jag reagerade faktiskt på det här senast jag var på gymmet. Jag brukar normalt sätt ha svårt med tjockisar på stan. Drar alltid nån kommentar om att dom borde gå istället før att ta bussen och att sådanna karaktärsløsa människor inte ska få skaffa barn osv. Jag tycker att fetma endast beror på lathet, vill man gøra nåt åt det så kan man det, såvida man inte är väldigt svag mentalt.”

”Veckans hetaste fråga: hur många tjockisar kommer kravla sig till gymmet till följd av sitt nyårslöfte?”

”Vikarien på spinningen idag var tjock. Jag menar valk-tjock och flåsig. Hon såg ut som en östtysk kulstöterska. Har allvarliga problem att ta hälsotips och flåshurtiga heja-på-rop från personer som har sämre kroppsform än jag.”

”Jag tycker tjockisar på gym är jobbiga för att de generellt sett inte vågar träna ordentligt, dom tar alltså upp mina maskiner som jag kan använda och faktiskt ha användning av. Det gäller iofs vissa skinnys också. Men tjocka människor är äckliga. Eller fetman i sig är vidrig. Idag såg jag kanske de största par lår jag någonsin sett i simhallen, hur fan kan man låta det gå så långt? Skäms man inte?”

”Jag irriterade mig senast lite på en väldigt stor tjej som stod på en sån där vaddetnuhetercrosstrainer utan att använda sig av armarna, blir det inte samma sak som att gå i långsamt tempo?”

När man tar upp detta är det många som säger att det ”bara är i ens eget huvud”. Ja, självklart är en del ens egna hjärnspöken, de allra flesta säger ingenting men deras inställning lyser igenom. Att tro att vi inte märker blickarna och tisslandet bakom ryggen, är bara förolämpande.

Kan vi inte bara komma överens om att andras kroppar är något vi inte ska bry oss om? Det är ingen skyldighet att vara smal, vältränad eller hälsosam. Ingen har någon som helst skyldighet, att se ut på ett visst sätt för någon annans skull.

Kan vi inte enas om att vi inte dömer varann, utan bara ser varandra som de medmänniskor vi är.

Annonser

36 thoughts on “Dubbelbestraffningen på gymmet

 1. Jag är djupt imponerad på dessa överviktiga individer som nånstans i sitt eget mentalt låga självförtroende äntligen vågar ta steget till att vilja göra ngt åt sin hälsa och har fått insikt. Imponerande att se dom kämpa på gymmen👏👏👏. Att det sen kan vara mycket okunskap om kosten….ja de e en jäkla djungel å finna den kost som passar varje individ. Vi är alla olika. Jag ser många fall på mitt gym å jag tycker de e en härlig upplevelse å få se deras långsamma förändring till det bättre. Många ggr jag går fram å ger dom beröm å hela individen lyser opp. Mental styrka behöver alla. Stötta å bistå varann….medmänsklig värme.
  Ge inte opp……..hav tålamod å kämpa långsamt så hänger kroppen med. Mentalt blir vi starkare när vi ser förändringar till det bättre.

  Liked by 1 person

 2. Exakt så . . Nu känner jag att jag skiter i dessa människor. Det är de som mår sämre än mig när de är så. Men det har försenat många år att komma igång Tack vare dem. Men nu får de mitt fett dallra i ren skräck när jag skumpar på löpbandet . Jag hoppas de blir sjösjuka om de tittat för länge 😂

  Liked by 1 person

 3. Hej!

  Jag heter Elias Giertz och arbetar som reporter på Expressen.

  Jag såg ditt blogginlägg ”Dubbelbestraffningen på gymmet” och tyckte att det var väldigt bra skrivet – och dessutom aktuellt just i dessa tider när många kanske skaffar gymkort och snabbt märker av det du beskriver…

  Tänkte höra om du skulle vilja ställa upp på en intervju om detta per telefon? Jag tror att det skulle hjälpa många om detta budskap spreds till flera, så att man inte känner sig ensam i att bli utsatt för detta.

  Hör gärna av dig på min mejl elias.giertz@expressen.se.

  Mvh
  Elias Giertz

  Liked by 2 people

  1. Du tog orden från min munn.
   Jag får väl säga att jag tillhör den ”vältränade” skaran.
   Tränar och tävlar strongman.
   Ligger på 105 kg hård kroppsvikt och ytliga blodkärl.
   När jag ser nya medlemmar som är överviktiga eller toksmala på olika sätt så brukar jag le och säga hej. Gärna snacka lite allmänt så dessa människor känner sej välkomna och tycka att träningen även en social hobby.
   Men sen kan jag tycka att är man nu elitsatsande på gymmet vare sig det gäller strongman, styrkelyft, bodybuilding så är man så pass fokuserad att man inte ser eller hör någon eller något runt omkring.
   Samma sak när jag elitspelade tennis. Det kunde komma vem som och stå på läktarn. Inget man märker av alls
   Så ni som hinner med att klanka ner på folk, lägg ner era jävla telefoner och fokusera på eran egna insats ist.
   ALLA har vi varit nybörjare även Ronnie Coleman eller världens starkaste man Brian Shaw från USA.
   Så ni som känner att ni måste ta tag i träningen, välkommen in på gymmet och kör skiten ur er på era förutsättningar.
   Om någon prompt måste säga något otrevligt, be dom dra åt helvete (ber om ursäkt för ordvalet) och sköta sitt.
   Ha en fin helg nu alla
   Ps. Hörde en grym podradio som heter Maxstyrka Radio i min podcaster app. Sköna lirare. Bra träningstips och skönt snack, även för dej som är helt ointresserad av träning. Ds

   Liked by 1 person

 4. fruktansvärt att läsa kommentarerna, ingen annan vet vad som orsakat fetma hos en människa, sjukdom, mediciner, smärta, sämre mat mm. Beundrar människor som ändå tar sej till gym där de kan mötas av dessa andra människor med väldigt dålig människosyn, skönt att det finns Rehab kliniker man kan träna på där Alla människor oavsett storlek, vikt, form mm är välkomna och ingen utmärker sej på det ena eller andra sättet

  Liked by 1 person

 5. Alltså va fan?! Blir så arg! Vet folk är idioter men inte sååå idiotiska. Jag är själv en av de som inte behöver gruva mig för gymmet (av den anledningen) utan är född dels älskandes träning men också med en kropp som råkar vara ganska smal så jag slipper höra sånt här så man tror ju inte det är sant!
  Keep going, gymmet är till för ALLA! Vi är många som blir extra glada när vi ser nån på gymmet som kanske ser ut som hen inte varit där så mycket förr! Behöver inte vara kroppsform utan kan ju vara nån som frågar hur en maskin funkar eller likn, HURRA tänker jag varje gång.
  Stå emot! Det är dem det är fel på.

  Liked by 1 person

 6. Jag kollar alltid när en överviktig person tränar. Jag fylls av beundran! De har så mycket som talar emot dem, fördomar,kanske värk i leder,blyghet. Att se dem svettas som grisar på gymmet är så jävlar inspirerande. Kan de kan fan i mig jag. Det enda jag har att skylla på är lathet

  Liked by 1 person

 7. Du har helt rätt,men du betalar själv din träning o gör det för din skull…skit totalt i blickar o visa du e där för egen skull,inte för att några stelbenta freaks ska hanåt att glo på..stå på er alla…o ”tjocka” är också människa, BRA människor.. Är inte tjock,tränar inte,men mobbing är en osäkerhet….

  Gilla

 8. När jag läser ditt inlägg blir man både ledsen och arg att det förekommer mobbning bakom ryggen på gymmen.
  Men måste få tillägga att jag har aldrig upplevt detta på det gym jag går på.
  Där finns det en stor skara av blandade människor i alla åldrar och alla storlekar. Har själv ca 15 kg övervikt och kämpar för att få bort det extra.
  Men har aldrig upplevt varken mobbning eller dålig stämning varken i omklädningsrummet eller tränings lokalerna snarare tvärtom så är det ett trevligt träningscenter där alla är välkomna och även får bra stöttning och hjälp av personalen.. Inget tassel bakom ryggen och många jag har pratat med trivs väldigt bra.
  Är imponerad av alla som tränar speciellt de som har övervikt men även många gamla som tränar tappert efter sin egen förmåga och ålder.
  Vet inte om jag har haft turen att hamna på ett bra gym och det känns jättetråkigt att det finns ställen med mobbning och dålig inställning vilket det inte gör det lättare för oss med större kroppshydda och som försöker göra något åt det.
  Alla ni där ute stå på er och strunta i tasslet bakom ryggen inget skall få hindra er för att träna och må bra.

  Gilla

 9. Som en man med BMI på nästan 30 är jag väl en av dessa tjockissar, och jag känner inte igen detta alls. Det tog mig en himla massa år att inse att ingen jävel bryr sig om min träning, det är mina hjärnspöken. Idag kör jag gym och har inte sett detta alls. Sen har jag i och för sig inga facebook-kompisar som skriver på samma sätt som dina tydligen gör, där har jag väl dragit en vinstlott i val av vänner antar jag.

  Så som Sussi, jag kanske har hamnat på ett bra gym, eller så är jag numera så tjockhudad att jag inte lägger märke till det. Men i mitt fall var det hjärnspöken som det tog en massa år att komma över.

  Gilla

  1. Det är bra att du inte känner igen dig, då är du en av de lyckliga som sluppit uppleva detta och det är en bra sak!
   Vill dock förtydliga att det inte är mina vänner som skrivit elakheterna. Citaten har jag hittat på twitter, facebook och diverse blogga bl.a. Det är alltså inte människor jag känner.
   Ja, i många fall är det hjärnspöken men jag tänker att dessa spöken grundar i något. Kanske nåt man hört/sett/upplevt utanför gymmet som gör att osäkerheten följer med in.
   Hur som helst är jag glad att du kommit över det, för även hjärnspöken kan vara jobbiga att bära med sig.

   Gilla

 10. Jag är varken särskilt vältränad eller överviktigt men kör på lite olika sats-gym då och då och har som du lagt märke till trenden att folk inte längre tränar för må bra/bli starkare/snabbare utan för att platsa i Paradise Hotell.

  Förr hjälpte man alltid varandra i gymet med tips och passning oavsett. Nu hånas det istället bland proteindrinkar och steroiderna som kommit tillbaka.

  Vi är några som tränar bara för välbefinnande med lite olika status – ping mig om du vill ha lite ofördömande sällskap.

  Till undanröjande av tvivel, ingen förfrågan om dejterc utan menar bara slippa vara själv i gymmet.

  Gilla

  1. Det blir trevligare för alla om man har en glad inställning, vem vill gå omkring och vara sur och butter liksom ..?
   Tack för ditt erbjudande men nuförtiden känns det lite bättre, jag har lärt mig att ignorera de andra på gymmet. Sen är detta inte något jag upplever varje gång men det har hänt och det är tyvärr det som sätter sig. De allra flesta på gymmen är där och sköter sig själva, men det finns dessvärre undantag.

   Gilla

 11. Jag måste säga att det låter som du gör grova generaliseringar. Och projicerar tidigare egna tankar om överviktiga på andra nu när du själv har övervikt och går på gymmet. Varken rättvist mot gymfolket eller dig själv. Av med offerkoftan nu och kämpa på. Man mår alltid bättre av att gå ned i vikt. Lycka till.

  Gilla

  1. Det håller jag inte med om. Min upplevelser är mina och jag vet att även andra delar dom, men naturligtvis inte alla. Jag har ingen offerkofta på, det är att förringa mina upplevelser att påstå det.
   Mitt mål är inte att gå ned i vikt, utan att ha en stark och uthållig kropp.

   Gilla

 12. Så trött på det här med mobbingen mot överviktiga, ingen pratar om den mobbing som samtidigt sker mot folk som har problem med att de är smala. Dem är det ok att håna och prata bakom ryggen om.

  Jag är kille och blev under hela grundskolan mobbad för jag var smal. Jag vart kallad skeleton, spetan, benet, tunnis osv. Jag åt som en häst men gick inte upp i vikt. I vuxen ålder är jag fortfarande smal runt ben och armar (precis som mina föräldrar) men har fått en liten kula på magen. Jag blir än idag skrattad åt på exempelvis gymmet eller på stranden för mina smala ben.

  Aldrig att någon kvällstidning skulle vara intresserad av det. Ser rätt ofta istället rätt nedsättande rubriker om smala människor…

  De flesta av de som mobbat mig har själva vart lite överviktiga, precis som de än idag som skrattar åt mig på stranden.

  Mobbing är inte ok överhuvudtaget.

  Gilla

 13. Testa vara ”för” smal då, samma skit där, man blir kallad benrangel, lyktstolpe och all annan skit. Jag är på gymmet för att jag är för svag för min längd och det innebär en jävla massa problem. Jag har inte upplevt att folk på gymmet har kollat på mig annorlunda eller några andra, oavsett vikt. Jag tycker det är fantastiskt att folk faktiskt vill ta tag i sitt liv och göra en skillnad.

  Men att vara smal är fan ingen välsignelse, och jag kan säga att gå upp i vikt är fan inte enkelt, konstant ätande oavsett om du är mätt eller inte.

  Nej mobbning är aldrig OK men det är inte bara ”tjocka” det är synd om. Har aldrig hört någon säga ”Oj vad snyggt att du väger 30 kilo för lite”. Oavsett om du är tjock eller smal finns det bara en sak att göra för människor i vårt samhälle kommer aldrig acceptera folk som är annorlunda.

  Ta tag i ditt liv, gå dit, gör ditt bästa och skit i vad folk tycker eller sitt hemma och grina. Det tar tid att komma dit jag vet, men med rätt motivation går det, jag skiter i om nån skrattar åt mig för jag vet att jag gör mitt bästa och folk som mobbar andra har problem med sig själva.

  Gilla

 14. Jag blir helt bestört! Det är ju helt sjukt att folk säjer såna saker! Jag är ju själv överviktig och har tydligen haft tur, för jag har aldrig upplevt detta. Med det sagt, det är ju självklart så att jag kan ha missat det som sagts bakom min rygg – hemska tanke.
  Men jag tänker aldrig be om ursäkt för att jag tränar för att må bra, oavsett vad jag väger.
  Bra skrivet!

  Gilla

 15. Det finns idioter som måste se ner på andra för att höja sig själva. Sådana människor begriper inte vad vett eller normal hyfs rör sig om!
  Det är tragiskt att man inte bara kan få trivas med sig själv OAVSETT om man är ”för smal” eller ”för tjock”.
  Om DU är en av de som håller på med sådant här skitsnack på gymet:
  Lämna sandlådan och väx upp för fan!!

  Liked by 1 person

 16. Jag är en före detta ”tjockis”. När jag började träna på gym så var jag också rädd för att bli uttittad. På mitt gym är det precis tvärt om! Jag blev inte alls uttittad! Man kollar på de som är vältränade för att spana och se om man kan lära sig nån ny övning från dem. Hos oss pushade man nya medlemmar som mig med hejja-rop och ett vänligt leende. Nu är jag inte längre den där tjockisen utan en normalt vältränad person som försöker leva efter devicen ”pay it forward” genom att peppa andra som var i den situationen för några år sen. Och ja, jag bor och tränar i Stockholmsområdet och tränar på ett stort Sats-center.

  Liked by 1 person

 17. Jag börjar genast fundera på motattacker. Ockupera bänkpressen på måndagkväll känns lämpligt. Kanske lyfta 1-kiloshantlarna och stånka och stöna lite extra. Eller varför inte klä av sig toppen och göra en photoshoot a la Alexandra Bring i sport-bh bland vikterna. Spänna sig lite extra och nöjt skaka på rumpan framför spegeln.

  Kan tillägga att jag jobbar på ett gym och merparten av de som tränar är ”tjockisar” (inklusive jag själv) som har normala kroppar och som tränar för att hålla hälsan. Men merparten av de som skriker, stånkar, vägrar hänga tillbaka sina vikter efter sig osv osv är ju inte ”tjockisarna” om man säger så…

  Liked by 1 person

 18. Jag har gått på gym regelbundet i några år. När jag började var jag smal som ett sugrör, med kvistar till armar och någon hade stuckit ner en köttbulle i mitten av sugröret. Inledningsvis nojjade jag lite över att jag var liten, vek och klen och hade helst en långärmad tröja. Efter ett tag insåg jag att inte en jävel brydde sig om att jag var där. De flesta var för upptagna med att göra sin grej. Nu, tre år senare kan jag ibland se en liten klen kille eller en mer omfångsrik snubbe eller snubette komma och köra sin grej. När de har kommit regelbundet i några månader kan jag tänka ”I’m proud of you bitch!” Eftersom dom helt enkelt är där för att göra sin grej och skiter i om folk tycker något om dem.

  Gilla

 19. Jag förstår inte varför man inte ska tro på när överviktiga människor säger att de ibland får blickar och kanske till och med kommentarer om sin kropp. Det händer ju tyvärr överallt, inte bara på ett gym.

  Sedan tror jag också att många övervikta har dålig självkänsla och ibland feltolkar blickar.
  Jag var med om följande: en kvinna hade enligt mig jättesnygga träningskläder. Jag kom på mig själv att ”stirra” och jag tänkte att jag måste fråga var hon köpt kläderna.
  Innan jag hann öppna munnen fräste hon: du ska sluta stirra för jag vet att jag är tjock!!
  Jag: eh, jag skulle bara fråga var du köpt dina snygga kläder…

  Sedan tror jag att gym, oavsett kroppsform, säger mycket om ens självkänsla. Jag läser alltför många kommentarer av kvinnor där de skriver att de inte vågar gå in i rummet där de fria vikterna finns. Oj?!

  Jag tänker då att denna dåliga självkänsla kanske man har med sig även i andra situationer?

  DÅ kanske man måste jobba med att bygga upp sin självkänsla?

  Gilla

 20. Intressant inlägg och bra skrivet. Alla är välkomna på gymmet och det är väl bra att man har tagit sig dit och tränar, oavsett som man ser ut. Hälsa sitter inte heller i hur man ser ut, även om det ganska ofta hänger ihop. En hälsosam person behöver inte nödvändigtvis vara deffad och ha stora muskler, det är inte samma sak!

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s